Pelastuskeskukset
AAF:n pelastuskeskukset sijaitsevat Kiinassa ja Vietnamissa. Pelastuskeskuksissa karhut saavat elää elää mahdollisimman luonnonmukaista elämää. Vuoteen 2016 mennessä Kiinassa ja Vietnamissa on pelastettu yhteensä yli 600 karhua.
Keskuksiin tullessaan karhut ovat erittäin huonossa kunnossa. Häkit joudutaan usein hitsaamaan auki, jotta karhut saadaan ulos. Karhuille tehdään terveystarkastus, ja ne käyvät läpi suuren leikkauksen, jossa vatsaan asetettu katetri poistetaan ja vahingoittuneita sisäelimiä korjataan.
Monen karhun pää on karvaton, sillä karhut hakkaavat päätään jatkuvasti kaltereihin. Pään hakkaaminen auttaa tuskallisella tavalla kipuun ja ikävystymiseen, jota karhut tuntevat maatessaan samassa asennossa vuosikaudet.
Fyysinen sekä henkinen toipuminen kestää kuukausia. Karhut ovat kuitenkin hyvin anteeksiantavia ja AAF:n väki on ihmeissään huomannut voittaneensa niiden luottamuksen.
Kaikkia karhuja ei voida kuitenkaan pelastaa. Joskus häkeissään viruneet kivun runtelemat eläimet ovat liian sairaita, ja niitä pystyy tuskin tunnistamaan karhuiksi. Tällaisessa tilanteessa on armeliainta päästää karhu kärsimyksistään.
Kiinan pelastuskeskus
Kiinan pelastuskeskus sijaitsee Sichuanin maakunnassa, n. 30 km Chengdun kaupungista pohjoiseen. Alue on noin 9 ha suuruinen, mutta laajenee koko ajan, kun AAF vuokraa lisää maita käyttöönsä.
Keskus sisältää mm. karanteeni- ja toipumisalueet, kirurgiset tilat, bambumetsän, uima-altaan, leikkialueita ja pesäluolia.
Keskuksessa työskentelee tällä hetkellä yli 130 ihmistä: karhujen hoitajia, eläinlääkäreitä, kunnossapitäjiä, hallintohenkilöstöä ja puutarhureita sekä paljon vapaaehtoisia. Keskuksessa on myös vierailijoille rajattu tila, josta voi seurata tervehtyneiden karhujen touhuja.
Koulutuskeskus
Karhukeskuksen yhteydessä toimii myös AAF:n koulutuskeskus, joka sisältää jäljitellyn karhutarhan ja puutarhan, jossa kasvaa karhunsapen korvaavia kasveja. Keskuksessa on myös luentosali ja opetustiloja. AAF pitää yhteyksiä paitsi viranomaisiin, myös kiinalaisen kansanlääkinnän ammattilaisiin ja opiskelijoihin. Keskuksessa vierailee myös usein koululaisryhmiä. Kasvatustyö onkin yksi AAF:n tärkeimpiä työmuotoja karhujen pelastamistyön ohessa.
Vietnamin pelastuskeskus
Vietnamiin Tam Daon kansallispuiston laitamille on rakennettu Kiinan turvakotia vastaava pelastuskeskus. Keskus sisältää mm. karanteenialueen, luonnonmukaiset alueet, kuntoutusosaston pahoin vammautuneille karhuille ja pienet kirurgiset tilat. Ensimmäiset karhut saapuvat keskukseen vuoden 2007 alussa.
|