Ota yhteyttä: info(at)aasiankarhutarhat.com. - Löydät meidät myös Facebookista.
Etusivu
Karhuryhmä
Uutiset
Tapahtumat
AAF
Mistä on kysymys
 • Tarhaus eri maissa
 • Karhun sappi
 • Miten sappi lasketaan
 • Vaihtoehtoja sapelle
 • Tue ja toimi
  Tuotemyynti
  Vinkkejä matkailijoille
  Linkit
  Mistä on kysymys?- Miten sappi lasketaan


  Sapen laskemiseen on useita eri menetelmiä.

  Kiina - Katetrit

  Karhun vatsaan leikataan reikä, ja ruostumattomasta teräksestä tai lateksista valmistettu katetri asennetaan karhun sappirakkoon. Uloin pää jätetään näkymään karhun vatsan ulkopuolelle. Katetrin loppupäähän voidaan sovittaa poistettava muovipussi, jota pidetään paikoillaan karhun vatsan alla pysyvän metallikorsetin avulla.

  Menetelmää on käytetty 1980-luvulta lähtien, jolloin kaupallinen karhutarhaus Kiinassa alkoi. Katetreja ja korsetteja käytetään vieläkin laajalti, vaikka ne on kielletty jo vuonna 1993.

  Kiina - Fistula, vapaan tiputuksen menetelmä

  Korsettien kiellon takia kiinalaiset viranomaiset ryhtyivät kehittämään sapen valutukseen tarkoitettua kirurgista toimenpidettä. Uuden menetelmän oli tarkoitus korvata katetrit ja korsetit kokonaan, sillä niihin liittyvä kuolleisuus oli korkea. Fistula on ainut laillinen keino sapen valuttamiseen Kiinassa.

  Fistula-menetelmässä sappirakon ja vatsanseinämän väliin kehitetään kudoskanava. Menetelmässä käytetään hyväksi karhun kehonsisäistä kalvoa, mesenteriaa.

  Sappi lasketaan asettamalla sauva fistulan lävitse sappirakkoon, jolloin sappirakko tyhjentyy sen avulla. Jotta fistula ei tukkeutuisi, aukkoa on avattava jatkuvasti, yleensä kerran pari päivässä.

  On väitetty, että vapaan tiputuksen menetelmä olisi humaanimpi edeltäjiinsä verrattuna. Tämä on kuitenkin hyvin kaukana totuudesta, sillä karhut kärsivät kirurgian aiheuttamista vaivoista ja huonosti onnistuvasta sapen valutuksesta.


  Caesar-karhulla oli metallivyö ympärillään 9 vuotta


  Sappirakkoon vievä katetri metallivyön sisällä  Karhuilta poistettuja katetreja  Sappinesteen valuttamista Vietnamissa v. 2004

  Kiina - Fistula, vapaan tiputuksen väärennetty menetelmä

  AAF kertoo, että karhutarhaajat ovat alkaneet käyttää ns `väärennettyä´ vapaan tiputuksen menetelmää, jossa kirkas muoviputki asetetaan fistulan sisään niin, että putki on piilossa kehon sisällä. Putki on käytännössä täysin näkymätön, eikä sitä voi huomata vaikka tarkasteltaisiin tarkemminkin. Putken uskotaan auttavan sapen laskemisessa, ja tekevän siitä tehokkaampaa. Prosessi on laiton, mutta sitä käytetään ilmeisesti laajalti koko Kiinassa.

  Vietnam - Hypoderminen ruisku

  Ruisku on yleisin metodi karhunsapen valutukseen Vietnamissa. Karhun sappirakko paikannetaan ultraäänilaitteistolla, jonka jälkeen vatsaan pistetään pitkä injektioruisku, jolla sappirakko läpäistään ja puhkaistaan. Sen jälkeen sappi juoksutetaan keräysastiaan. Toistuva sappirakon puhkaisu aiheuttaa infektioita ja moni karhu kuolee puhkaisun aiheuttamaan vatsakalvon tulehdukseen.

  Vietnam - Kirurgia

  Vietnamin karhut joutuvat kärsimään raa´asta ja karkeasti tehdystä kirurgisesta toimenpiteestä, jossa sappirakko avataan ja sappineste poistetaan. Epähygieeniset olosuhteet ja kouluttamaton henkilökunta aiheuttavat tulehtuneita haavoja karhuille. Tarhaajien mukaan karhut selviävät harvoin enemmästä kuin kolmesta tai neljästä tällaisesta operaatiosta kunnes lopulta kuolevat.

  Korea - Teurastaminen

  Koreassa karhunsapen laskeminen elävistä karhuista on laitonta. Tämän takia tarhaajat teurastavat karhut asiakkaiden edessä sapen ja sappirakon aidon alkuperän todistamiseksi. Viime aikoihin asti teurastettavan karhun laillinen ikä on ollut 24 vuotta. Koska tarhatut karhut harvemmin elävät näin vanhoiksi, on tällä saatu karhujen teurastus tehokkaasti loppumaan.

  Valitettavasti Korean hallitus alensi iän 10 vuoteen helmikuussa 2004. Päätös aukaisi entistä laajemmat karhunsappi- ja rakkomarkkinat maassa. WSPA (Maailman eläinsuojelujärjestö) lobbaa Korean hallitusta karhutarhauksen lopettamiseksi.

  Toimenpiteiden seuraamukset karhuille

  Tarhatut karhut kärsivät monista eri sairauksista. Epähygieeniset olosuhteet, huonosti koulutettu henkilökunta ja aukon pitäminen auki suoraan vatsaonteloon aiheuttavat karhuille vakavia terveydellisiä ongelmia. Karhuilla on mm: valtavia sappikiviä, tulehduksia, verenmyrkytyksiä, vatsakalvon tulehduksia ja vatsatyriä. Lisäksi karhuijen sappirakossa on ollut vierasesineitä.


  ‹‹ Paluu edelliselle sivulle

  Uutisia

  4.11.2020
  Osta karhukalenteri
  vuodelle 2021

  6.11.2017
  Joulumyyjäiset
  Kouvolassa 9.12.2017
  klo 9-13

  27.9.2017
  Animalian karhuryhmän
  kokous la 21.10.2017

  20.9.2017
  Animalian karhuryhmän
  syyskuun tiedote

  15.9.2017
  AAF:n perustajalle
  Jill Robinsonille
  Animal Hero
  Awards -palkinto


  Marraskuuhun 2017
  mennessä lahjoituksia
  on kertynyt yhteensä:


  129 842 euroa

  Haluatko auttaa karhuja?
  Osallistu keräykseen